Ana içeriğe atla
14 Ocak 2011 tarihinde Ufoloji3R27O2C tarafından gönderildi

En Uzak Galaksi Kümesi Ortaya Çıktı

Gökbilimciler, daha önce görülmemiş, bir erken gelişme aşamasındaki, bugüne dek gözlenen en uzak galaksi grubunu ortaya çıkardı.


Cosmos-Aztec3 olarak adlandırılan, ilk gelişim evresindeki yeni galaksi, "oluşmakta olan metropol" olarak nitelendirildi. Çünkü, böylesi galaksi kümelerinin, çevresindeki köyleri yutarak genişleyen şehirlere benzediği düşünülüyor.

Galaksinin 12,6 milyar ışık yılı uzakta bulunduğu ve on veya yüzmilyonlarca yıl yaşında olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Daha önce bulunan galaksi kümeleri milyarlarca yıl yaşındaydı.

Galaksi kümeleri, kainattaki en büyük yapıları oluşturmak üzere, birçok galaksi ve büyük gaz kütlelerini çekerek, milyarlarca yılda gelişiyor.

Ancak daha önce, oluşum sürecinde bu kadar erken yakalanmadığı için, galaksi kümelerinin ilk gelişme sürecine dair sadece spekülasyon yapılabiliyordu.

California Teknoloji Enstitüsü’nden gökbilimci Peter Capak, bulguyu Amerikan Astronomi Derneği’nin yıllık toplantısında sundu.

Capak, "Galaksi metropolünün tohumlarını görüyoruz. Ancak, bunu henüz çok küçükken görüyoruz. Nihayetinde büyük bir metropole dönüşecek olan bir kentin etrafındaki koşulları görüyoruz" dedi.

Bulgunun, birçok açıdan şaşırtıcı olduğu belirtildi. Galaksi herşeyden önce olağanüstü derece aktif ve yılda 4000 yeni yıldızın oluşumunu sağlıyor.

Yorumlar