Ana içeriğe atla
11 Ocak 2011 tarihinde ttayfunn tarafından gönderildi

Uydumuzun iç yapısı anlaşıldı

Son teknolojiyi içeren sismik yöntemler, Ay’ın Dünya’nınkine benzer bir çekirdek yapısına sahip olduğunu gösteriyor.
Uydu fotoğrafları ve çeşitli çalışmalar, Ay’ın sahip olduğu yüzey şekline dair en ince ayrıntıları gözler önüne sererken, iç yapı hakkındaki bilgiler tahminlerin ötesine geçememişti. Yeni araştırma bu konudaki bilinmeyenleri ortaya çıkarıyor.

Apollo görevleri sırasında 1969 ile 1972 yılları arasında yerleştirilen ve 1977 yılının sonunda değin aktif olan dört sismometreden elde edilen verilerin yeni teknolojiler ışığında değerlendirilmesi sonucunda uydumuzun, yaklaşık 240 km çapında ve demir açısından zengin bir iç çekirdek ile 330 km çapında sıvı demir içeren bir dış çekirdeğe sahip olduğu anlaşıldı. Bu iç yapının Dünya’dakiyle olan başlıca farkını ise, çekirdeği saran ve 480 km çapa sahip bir yarı-erimiş tabaka meydana getiriyor.

Araştırma, çekirdek çevresinde kükürt gibi hafif elementlerin varlığını da ortaya koyuyor. Bu da bilimcilere benzeri elementlerin aynı şekilde Dünya çekirdeğini de sarabileceğini düşündürtüyor.

NASA’nın araştırma ekibinden Renee Weber, Ay çekirdeğinin yapısına ait detayları ortaya çıkarmanın, Ay’ın oluşumuna dair gerçekçi modellerin oluşturulabilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bununla birlikte bulgular, uydunun ay dinamosu olarak adlandırılan kendi güçlü manyetik alanının evrimine de ışık tutacak.

NASA’nın bu yıl içinde hayata geçirmeyi planladığı projeler ile, Ay’ın iç yapısına dair daha kapsamlı verilere ulaşılabileceği tahmin ediliyor.
kaynak:ntvmsnbc

Yorumlar

Buda gösteriyor ki ay dünyadan kopmuş bir parça...Andromeda"dan gelen lynn(doğrumu yazdım?) bilememiş."ayınız suni dengeyi korumak için yörüngeye oturtuldu" diye yazıyor kitapta...ayın içi boş falan değil...yinede yukardaki araştırma ne kadar doğru acaba?

Ben inanmıyorum.Kesinlikle hemde.Sayfamdaki konuya bakarsanız, ay ile ilgili bir konu var, oradaki bilgiler bana daha mantıklı geliyor.Nasa sanki bu güne kadar bize hep doğruları söyledi.Bu gibi konulr yavaş yavaş gündeme geldikçe nasa bunları görüyor, normal, ve gerçekçi bi açıklama ile gözümüzü boyuyor.Evet, yaptığı açıklama çok normal, ama ay için değil...

değerli arkadaşlar. ;

 

Ayın doğal ve yaratıcı tarafından yaratıldığına dair ayetler var . bunun altında başka bişi aramaya gerek yok

bence. ama tabiiki inanışı farklı olanlar için bu yeterli olmayabilir. ozaman gerçeği kendi yöntemleri ile arayıp

bulanakadar bilemeyeceker..

 

...Güneş'i ve Ay'ı sizin emrinize verdi." (Nahl Suresi,12)

Güneş'i ve Ay'ı hareketlerinde sürekli emrinize amade kılan, geceyi ve gündüzü de emrinize amade kılandır. Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu sayıp-bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür." (İbrahim Suresi, 33-34)

tabi herkesin kendi düşüncesi kendini bağlar. her bireysel düşünceye saygı duyarız.

saygılar.