Ana içeriğe atla
12 Ocak 2011 tarihinde winchester tarafından gönderildi

Kepler ilk kayalık gezegeni keşfetti

NASA’nın Kepler Teleskopu Kepler 10-b adlı bir kayalık gezegen keşfetti. 1,4 Dünya büyüklüğündeki gezegen şimdiye kadar keşfedilmiş en küçük gezegen ünvanını da elde etti.

Ötegezegenin keşfi Mayıs 2009 ile Ocak 2010 arasında alınan verilerle gerçekleşti.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Natalie Batalha: “Kepler’in yetenekleri güneş dışında başka bir yıldızın çevresinde dolanan kayalık bir gezegeni ortaya çıkardı. Küçük gezegenleri bulma amacıyla üretilen Kepler böylece görevinde iyi bir başlangıç yaptı” diyor.

Kepler’in çok hassas fotometresi bir gezegenin yıldızının önünden geçerken yıldızın parlaklığındaki azalmayı ölçer. Gezegen ve yıldız arasındaki uzaklık gezegenin yıldızın çevresindeki yörünge dönemiyle hesaplanır.

Kepler, dünya büyüklüğündeki gezegenleri ve yıldızın yaşanabilir bölgesinde bulunabilecek gezegenleri bulmak amacıyla uzaya gönderilen ilk araçtır. Yörünge dönemi 0,84 gün olan Kepler 10-b, Merkür’ün Güneş’e olan uzaklığına göre yıldızına 20 kat daha yakındır. Yani Kepler 10-b yaşanılabilir bölgede değil.

WM Keck Gözlemevi’ndeki 10 metrelik teleskopta Kepler 10 yıldızı küçük gezegenleri barındırabilecek bir yıldız olma olasılığı göz önüne alınarak gözlem listesinin başlarındaydı.

Kepler 10-b’nin keşfi bu görüşü haklı çıkardı. Kepler yıldızın tayfındaki küçük değişimleri ölçerek yıldızın yörüngesinde dolanan gezegen nedeniyle oluşan Doppler kaymasını ortaya koydu.

Kepler Programı ekibinden Douglas Hudgins: ”Kepler 10-b, gezegenimize benzer fünyalar arayışımızda önemli bir kilometre taşıdır. Gezegen yaşam alanı içinde olmamasına karşılık böylesi küçük gezegenlerin birçoklarının bulunabileceğini gösteriyor” diyor.

Kepler, Kepler 10 yıldızının parlaklığındaki yüksek frekans değişimlerini tespit etti. Bu da bilim insanlarının Kepler 10-b’nin özelliklerini anlamalarını sağladı.

Yıldızdan yayılan ışık dalgalarından kaynaklanan net bir sinyal vardır. Depremlerin Dünya’nın iç yapısı hakkında kullanıldığı gibi bu dalgalarla da yıldızın yapısı anlaşılır. Bu sonuçlara göre, Kepler 10 evrendeki bilinen gezegeni olabilecek en iyi yıldızlardan biridir.

Kepler 10-b, doğru yıldızların seçildiğine ilişkin güzel bir örnektir. Kepler 10-b, 4,6 Dünya kütlesinde ve santimetre küp başına 8,8 gramlık yoğunluğa sahip gezegendir.

Yorumlar